Virtuella lopp - vanliga frågor


Om du inte får hjälp från denna artikel:
hör gärna av dig till oss angående vilken information som saknas!
support@raceone.com


Snabblänkar

GUIDER

Virtuella lopp - steg-för-steg
Hantera ditt resultat
Telefoninställningar

Om du inte hittar den informationen du är ute efter i denna artikel så kan du söka bland alla våra frågor och svar i vår FAQ:
RaceONE FAQ

Det går också bra att kontakta vår support så hjälper vi dig!


INNAN LOPPET

Hur skapar jag konto i RaceONE?

Du har flera alternativ för att skapa konto: genom att logga in med hjälp av Facebook, Apple eller Google, alternativt att skapa konto med epostadress och lösenord.

För att logga in med hjälp av Facebook, Apple eller Google klickar du på motsvarande inloggningsknapp och följer sedan de instruktioner som visas på din skärm.

Vill du skapa konto med hjälp av epostadress och lösenord kan du göra detta både via appens inloggningsskärm eller om du hellre gör detta via webbläsare.

I appen
Väljer du att göra det via appen, så behöver du installera appen på din telefon till att börja med. På inloggningssidan fyller du i din epostadress under "Fortsätt med email" och får därefter fylla i uppgifter såsom lösenord osv. När detta är gjort skickas du vidare till appens startsida.

På webben
För att registrera konto via webben så börjar du med att ta dig till vår hemsida. Där kan du genom att först klicka på LOGIN högst upp till höger och sedan välja SKAPA KONTO komma till formuläret för kontoskapande. När kontot är skapat använder du samma uppgifter när du loggar in i appen senare.


Hur hittar jag det lopp jag ska delta i?

Sök på första sidan efter ditt lopp eller klicka på något av våra förslag.
Det går bra att bland annat söka på loppnamn eller plats, och du kan filtrera efter disciplin genom att klicka på ikonen för filtrering (den lilla "tratten").


Hur anmäler/registrerar jag mig på ett lopp?

De flesta lopp, där vi på RaceONE inte står som arrangör, kräver också att du anmäler dig direkt till arrangören - vanligtvis inklusive någon form av startavgift. Om knappen KÖP STARTPLATS visas på loppets sida i appen eller webben klickar du där för att göra detta. I samband med ditt köp kommer du troligtvis att bli tilldelad en personlig loppkod alternativt en kod som alla deltagare använder för att registrera sig. Om du inte fått någon kod trots att du köpt startplats hör du i första hand av dig till arrangören - är du osäker på vem som arrangerar loppet går det bra att kontakta vår support så hjälper vi dig vidare.

Klicka DELTA I LOPPET för att registrera dig, och ange vid behov den information som efterfrågas.


Behöver jag göra några särskilda inställningar på min telefon?

På vissa telefoner krävs det att man ser över telefoninställningarna mer än andra. Till exempel Huawei har ett par extra inställningar som är viktiga att ordna med innan man kör igång loppet. Ta dig en titt på den här artikeln Telefoninställningar för att säkerställa att allt är som det ska så att vi får möjlighet att fungera så optimalt som möjligt.

Om du vill testa inställningar och/eller bekanta dig med appen inför ett lopp så rekommenderar vi att du testar något av våra gratislopp som du hittar längst ned på startsidan i appen.


UNDER LOPPET

Måste jag använda appen?

Du behöver inte ha appen igång under ditt lopp - eller ens ha med telefonen.
Vi rekommenderar dock att ha den med för att spä på loppkänslan! Dina vänner och familj kan följa dig under ditt lopp och skicka peppande hejarop i chatten.
Om du inte använder dig av appen/telefonen rekommenderar vi att du använder dig av någon annan tjänst eller utrustning som kan spåra din GPS så att du i efterhand kan registrera ett resultat. Det är även möjligt att registrera ett resultat genom att ange tid och distans, men arrangörer har möjlighet att avaktivera detta och då krävs det uppladdning av GPX-fil eller hämtning av aktivitet från Garmin Connect eller Polar Flow - eller att använda appen såklart.
Tänk på att om du utför din aktivitet på löpband måste du registrera din tid manuellt i efterhand.
Distansen baseras på de koordinater som GPSen läser av och räknas ut med hjälp av avståndet på dessa koordinater. När du utför en aktivitet på ett löpband befinner du dig hela tiden på ett och samma ställe och kommer därför inte att registrara någon distans.
Det finns olika sätt att registrera ditt resultat på - läs mer om det här:

Hantera ditt resultat

Kan jag använda andra appar samtidigt som RaceONE?

Det går bra att använda andra appar i bakgrunden samtidigt som RaceONE, men undvik att gå in på andra appar efter att du startat loppet i RaceONE.
I värsta fall kan annars appen bortprioriteras automatiskt av din telefon, och vi får inte längre samma tillgång till GPSen.

Ha även i åtanke att batteritiden kan minska drastiskt om många appar är igång samtidigt.


Hur startar jag Loppet?

För att starta loppet så öppnar du loppvyn - antingen direkt via LOPP längst ned på startsidan i appen, eller genom att på loppets sida i appen klicka på TILL START.

Dubbelkolla så att inställningarna för start och målgång samt notiser och ljud är så som du vill ha dem - du når alla dessa inställningar från denna vy.
Om du planerar att springa längre än den distans som loppet anger så är det viktigt att du ställer in manuell målgång, annars kommer loppet att automatiskt avslutas så snart du nått måldistansen.

Innan du klickar på STARTA så inväntar du att GPS-signalen är bra - om du glömmer av detta kommer du få bekräfta att du ändå vill köra igång.


Hur fungerar RaceONE under loppet?

När loppet är igång kan du se din tid och distans i appen. Du ser också på kartan vilken väg du tagit. Du får mellantider som pushmeddelanden i appen, och du kan även få dem upplästa om du ställt in det innan loppet.

Dina följare kommer att kunna följa dig under loppet och de som vill kan även använda chatfunktionen för att peppa dig extra med uppmuntrande meddelanden.
När du startar loppet informerar vi dina följare om detta.


Hur avbryter/pausar/nollställer jag mitt lopp?

Pausa loppet
För att pausa ett pågående lopp klicka du på PAUSA LOPPET. När det är dags att fortsätta loppet klickar du på ÅTERUPPTA.
Vänligen observera att arrangören väljer om pausfunktionen ska vara aktiverad. Därför är inte alla lopp möjliga att pausa.

Gå i mål
Har du valt automatisk målgång kommer loppet att avslutas så snart du uppnår loppets måldistans.
Har du valt manuell målgång klickar du på MÅLGÅNG och bekräftar.

Avbryt loppet
Klicka på AVBRYT LOPPET och välj alternativet AVBRYT LOPPET

Nollställ loppet
Klicka på AVBRYT LOPPET och välj alternativet AVBRYT LOPPET OCH TA BORT RESULTATET
Du kan även nollställa ett lopp genom att på loppets sida klicka DITT RESULTAT och välja TA BORT RESULTAT


Behöver skärmen vara på när jag genomför mitt lopp?

Om du har ställt GPS-inställningar på “Tillåt alltid” så kan du släcka skärmen, men om du inte har gjort detta så behöver skärmen vara på under loppet för att GPS-spårningen skall fungera.


EFTER LOPPET

Hur registrerar/redigerar jag mitt resultat?

Följ länken för att läsa mer om hur du hanterar ditt resultat.


TEKNISK INFORMATION

Vilka inställningar behöver jag göra på min mobil?

Då det finns så många olika telefoner och modeller så rekommenderar vi att du kikar följande artikel där vi samlat många och beskriver vad som krävs för att vi ska fungera så optimalt som möjligt: Telefoninställningar / Problem med GPS

Om du har en Androidtelefon är det extra viktigt att du ser över dina inställningar.


Varför visar RaceONE och min GPS-utrustning olika sträckor?

Beroende på din mobil, var du har mobilen när du genomför loppet och hur omgivningen ser ut runt omkring kan kvaliteten på gps-signalen skilja mycket och därmed beräkningen av sträckan du rört dig. Olika tjänster och utrustningar har oftast olika sätt att tolka den data som kommer in och även detta påverkar.


PROBLEMLÖSNING

Någon är redan anmäld på mitt startnummer. Hur gör jag för att anmäla mig?

Om någon felaktigt registrerat sig på ditt startnummer kontaktar du oss på support@raceone.com så löser vi det.
Oftast är det ingen fara alls - särskilt om startnummer är en frivillig uppgift.


Jag har inte fått någon loppkod

När det gäller loppkoder kontaktar du i första hand arrangören då det är de som ansvarar för att loppkoderna når loppets deltagare.
Vanligvis skickar arrangörerna ut loppkoderna via mail i samband med att du anmält dig på loppet och betalat anmälningsavgiften/startplats. 

Är du osäker på vem som är arrangör för just det lopp du ska delta i är du varmt välkommen att kontakta oss på supporten så hjälper vi dig vidare.


Jag är anmäld till fel lopp - hur tar jag bort loppet?

Om du inte längre vill vara anmäld till ett lopp eller anmält dig till fel lopp kan du avanmäla dig.
- Klicka på DELTA I LOPPET och sen på LÄMNA

Om du har hunnit eller råkat registrera ett resultat på loppet så måste du först ta bort detta. Det gör du genom att:
- Klicka på DITT RESULTAT och sen på TA BORT RESULTATSaknar du någon information?

Hör av dig till oss


Om du inte får hjälp från denna artikel:
hör gärna av dig till oss angående vilken information som saknas!
support@raceone.com


Behöver du fortfarande hjälp? Kontakta oss Kontakta oss